Skup bydła rzeźnego z gospodarstwa
Od ponad 20 lat jesteśmy jednym z liderów wśród lubelskich oraz świętokrzyskich przedsiębiorstw specjalizujących się w skupie bydła rzeźnego.
Podejmujemy współpracę z ubojniami, masarniami oraz rolnikami, których działalność jest zlokalizowana na terenie województwa świętokrzyskiego i lubelskiego. Jeśli jednak istnieje taka potrzeba, jesteśmy w stanie zakupić bydło rzeźne także w innych częściach kraju.
Dysponujemy flotą odpowiednio wyposażonych pojazdów, dzięki którym możemy przeprowadzić bezpieczny i sprawny transport bydła.
Skupujemy bydło na wagę ŻYWĄ oraz WBC Byk 280+ do 30 miesięcy. Jałówka 240+ do 30 miesięcy
Klasyfikacja tusz bydlęcych
Klasyfikacja tusz bydlęcych odbywa się według systemu EUROP określającego klasę ich otłuszczenia i uformowania. Dotyczy ona bydła dojrzałego, którego masa ciała jest wyższa niż 300 kg, a wiek wynosi powyżej 12 miesięcy. Zgodnie z powyższym systemem wyróżniamy pięć kategorii tusz bydła dojrzałego:
- A - tusze buhajków (niekastrowanych młodych samców mających maksymalnie 2 lata),
- B - tusze buhajów (pozostałych niekastrowanych samców),
- C - tusze wolców (wykastrowanych samców),
- D - tusze krów (samic po ocieleniu),
- E - tusze jałówek (samic przed pierwszym ocieleniem).
Tusza bydlęca poddawana jest również ocenie wizualnej. Bierze się wówczas pod uwagę stopień otłuszczenia tuszy w skali od 1 do 5. Im wyższa wartość, tym większy jest poziom tłuszczu. Klasa otłuszczenia regulowana jest Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1234/2007. Ocenie wzrokowej poddawane jest także uformowanie tuszy przekładające się na jej umięśnienie. Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1249/2008 wyróżniamy sześć klas uformowania, które opiniują budowę łopatki, grzbietu oraz udźca:
- S - wybitna,
- E - doskonała,
- U - bardzo dobra,
- R - dobra,
- O - dostateczna,
- P - słaba.
Według standardów europejskich każda tusza bydlęca powinna zawierać szczegółowe oznakowanie niosące informacje na temat płci zwierzęcia, klasy uformowania oraz otłuszczenia.