Skup bydła rzeźnego z gospodarstwa

Od ponad 20 lat jesteśmy jednym z liderów wśród lubelskich oraz świętokrzyskich przedsiębiorstw specjalizujących się w skupie bydła rzeźnego.

Podejmujemy współpracę z ubojniami, masarniami oraz rolnikami, których działalność jest zlokalizowana na terenie województwa świętokrzyskiego i lubelskiego. Jeśli jednak istnieje taka potrzeba, jesteśmy w stanie zakupić bydło rzeźne także w innych częściach kraju.

Dysponujemy flotą odpowiednio wyposażonych pojazdów, dzięki którym możemy przeprowadzić bezpieczny i sprawny transport bydła.

Skupujemy bydło na wagę ŻYWĄ oraz WBC Byk 280+ do 30 miesięcy. Jałówka 240+ do 30 miesięcy

 

Skup bydła

Klasyfikacja tusz bydlęcych

Klasyfikacja tusz bydlęcych odbywa się według systemu EUROP określającego klasę ich otłuszczenia i uformowania. Dotyczy ona bydła dojrzałego, którego masa ciała jest wyższa niż 300 kg, a wiek wynosi powyżej 12 miesięcy. Zgodnie z powyższym systemem wyróżniamy pięć kategorii tusz bydła dojrzałego:

  • A - tusze buhajków (niekastrowanych młodych samców mających maksymalnie 2 lata),
  • B - tusze buhajów (pozostałych niekastrowanych samców),
  • C - tusze wolców (wykastrowanych samców),
  • D - tusze krów (samic po ocieleniu),
  • E - tusze jałówek (samic przed pierwszym ocieleniem).

 

 

Tusza bydlęca poddawana jest również ocenie wizualnej. Bierze się wówczas pod uwagę stopień otłuszczenia tuszy w skali od 1 do 5. Im wyższa wartość, tym większy jest poziom tłuszczu. Klasa otłuszczenia regulowana jest Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1234/2007. Ocenie wzrokowej poddawane jest także uformowanie tuszy przekładające się na jej umięśnienie. Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1249/2008 wyróżniamy sześć klas uformowania, które opiniują budowę łopatki, grzbietu oraz udźca:

  • S - wybitna,
  • E - doskonała,
  • U - bardzo dobra,
  • R - dobra,
  • O - dostateczna,
  • P - słaba.

Według standardów europejskich każda tusza bydlęca powinna zawierać szczegółowe oznakowanie niosące informacje na temat płci zwierzęcia, klasy uformowania oraz otłuszczenia.